Magbild vecka 21 (v.20+1)

magen v.20+1

Vecka 21

Vissa kvinnor får halsbränna vid det här stadiet. Det kan kännas som en brännande känsla i bröstet och du kan även få sura uppstötningar. Kanske kan du svettas ovanligt mycket och det beror helt enkelt på de extra kilon som du nu bär runt på. Omkring denna vecka känner du livmodern strax under naveln

Ditt barn är ca 16cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 420g. Det kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet. 

Nu är matsmältningsapparaten tillräckligt utvecklad för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som barnet sväljer. I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Men det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är dina egna njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet

Sinnesorganen som barnet ska använda för att lära känna världen utvecklas nu raskt. Smaklökarna på tungan är färdiga. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel. Vid ett ultraljud skulle du nu kunna fånga en bild, där barnet suger på tummen eller smeker sitt ansikte.

Text och bild lånad från www.gravid.se

Tisdag 26/10 (v.19+6)

Sitter och letar kläder. Känner att garderoben börjar tryta, dels så börjar det bli kallt och jag har inga varma kläder och dessutom så börjar magen puta en del, så mycket börjar bli förlitet. Ångren på hög nivå! Det är skitsvårt att hitta snygga kläder! Jag vet ju inte heller hur stor jag kommer bli så det är svårt att hitta kläder som kommer funka en längre tid. Man vill ju inte heller köpa kläder som man inte kommer kunna använda igen. Blä!!

Måndag 25/19 (v.19+5)

Idag har vi varit på MVC. Alla värden såg återigen utmärkta ut. Min BM är så inponerad. Idag skulle vi för första gånge ha fått lyssna på bebisens hjärta, men vi har ju fuskat och redan gjort det. Hon trodde även att de jag känt har varit bebisens rörelser.

Efter det åkte vi till Haninge för att kolla på barnvagnar. Min dröm krossades av Andreas ansiktsuttryck när han insåg att det bara var vagnen som kostade det vi pratat om och att inte alla tillbehör runt om ingick. Det blev att tänka om. Dessutom så sa hon i butiken att hon inte rekomenderade att ha mjukliften i liggdelen, och jag köpte hennes argument. Så dagen slutade med att vi båda nog kommer bli nöjda, Andreas med priset och jag med utseendet, nästan i alla fall.

Det blir en sån här istället: (Inte hugget i sten, men nästan och färg är än så länge ovisst)
Classic sport kompletterat med Quadrolift
Färg: Jeans black
Färg: Jeans blackFärg: Jeans black
(Klickbara bilder)
Eller i färgen Silver check:
Färg: Silver checkFärg: Silver check
(Klickabara bilder)
Den finns tyvärr inte i någon ljus färg. Men man kan inte få allt här i livet.

Söndag 24/10 (v.19+4)

Gud vad tiden går fort egentligen. Imorgon har det gått en vecka sedan vi såg vår bebis! Vi ska till MVC imorgon och efter det tänkte vi nog åka till Haninge och titta på vagnar och annat smått och gått. Vi har inte köpt en enda sak än så länge och jag börjar få väldigt svårt att låta bli nu. Det skulle vara mysigt att köpa något litet i alla fall. Vi lär nog vänta ett tag till...
Beställde i alla fall ett par mamma byxor till nu. Dom har varit slut men hade kommit in igen. Me happy! Hoppas dom sitter bra bara.

Magbild vecka 20 (v.19+2)

Magen v.19+2
Nu börjar det bli en mage av det hela.
Alla bilder är dessutom tagna innan frukost. (Om inget annat anges)

RUL v.18+5

Här är vår pärla! Magiskt!
Ultraljud 18/10-10  v.18+5
För dem som inte ser så ligger den Lill* med huvudet till vänster. Den svarta pricken i mitten är hjärtat.

Den grå klumpen framför pannan är en hand.

Ultraljud 18/10-10  v.18+5
Det vänstra svarta "hålet" är hjärtat och det högra är magsäcken.

Ultraljud 18/10-10  v.18+5
En fot i överkant, tårna till vänster.

Vi tog reda på om det är en flicka eller pojke men jag håller på det ett tag till. Bara för mig och Andreas att veta!

Vi blev även flyttade tillbaka en dag så nytt BF är 15/3-11.

Vecka 20

Modern märker att barnet rör sig alltmer och det går ibland att se dess rörelser. Livmodern växer alltmer och skjuter fram magen. Det kan hända att naveln börjar puta ut, i sådant fall kommer den att göra det tills förlossningen. Bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH. 

Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägsNu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och luktÄntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.

Text och bild lånad från www.gravid.se

Magbild vecka 19 (v.18+0)

Och här kommer denna veckas!
Magen 18+0

Onsdag 13/10 (v.18+1)

Ja, jag fortsätter mina magnojor. Jag tycker den är för liten. Om en vecka har halva tiden gått och folk ser inte ens att jag är gravid. Dom som vet är så fascinerade av att det inte syns något alls. Jag vill att det ska synas! Jag vill att det ska kännas! Trodde mig ha känt bebisen flera gånger men nu börjar jag bli rädd att jag inte alls har det. Kommer jag veta att det är bebisen eller är det bara något diffust och svårplacerat? Jobbigt är vad det är! Jag tyckte jag kände ett sprattel för någon vecka sedan men jag kunde inte avgöra. Sen dess tycker jag att jag känt mer knuffar lite då och då. Är jag för tidigt ute för att känna sånt? Jag kommer bli knäpp!

Vecka 19

Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd. 

Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan.

Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.

Text och bild lånad från www.gravid.se


Torsdag 7/10 (v.17+2)

Tror jag börjar känna av den lilla nu när den rör sig. Igår (v.17+1) var det vid flera gånger något som hände i magen som jag inte kände igen. Det börjar bli spännande! Letar rörelser hela tiden men självklart händer inget fören man glömmer bort att känna efter.

Vecka 18

Om det är din första graviditet kan det vara bra att veta att det inte är magen som kurrar utan barnet som rör sig. Nu kan du vara riktigt säker på att det finns en baby där inne. Vid det här laget är du förmodligen lika pigg som innan graviditeten och det är möjligt att sexlusten ökar. Höga östrogenhalter i din kropp får blodmängden i bäcken- området att öka. Detta bidrar till att du oftare och snabbare än vanligt blir sexuellt upphetsad. 

Det 16 veckor gamla barnet är nu 12,5-14cm långt mellan huvud och stjärt och vikten ca 200g. En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda. Nu ligger ögonen i rätt läge och i tarmen har barnets första avföring samlats - barnbeck. Om det skall bli en pojke så bildas prostatan nu.
Text och bild lånad från www.gravid.se

Tisdag 5/10 (v.17+0)

Vad verkligt allt blev helt plötsligt! Jag har ju velat ha barn ett tag och har hunnit fantisera om att göra om kontoret till barnkammare både en och två gånger. Jag har föreställt mig precis hur jag vill ha det! Nu kommer dom imorgon och ska byta fönster i våran lägenhet och jag måste tömma kontoret så att dom får plats med bytet. Tanken slog mig då att det är lika bra att börja packa ner sånt som vi inte använder när jag ändå håller på. Känns så onödigt att tömma rummet för att fylla upp det med samma saker och sen tömma det igen bara någon månad senare. Och helt plötsligt så var det inte fantasier längre. Det ska faktiskt bli en barnkammare av kontoret ganska snart. Blev lite överrumplad av tanken bara...

Magbild vecka 18 (v.17+0)

Händer det egentligen något?
v.17+0

Magbild vecka 17 (v.16+1)

Veckans mage
v.16+1

RSS 2.0