Onsdag 29/9 (V.16+1)

Var och kollade upp min huvudvärk idag. Det var inget fel på mina värden så hon trodde att den kunde vara hormonell. Det vara bara att ta dubbla alvedon var 6:e timma när den väl kickar in. När vi även var där passade vi på att lyssna på hjärtat. Riktigt häftigt faktiskt!! Dessutom fick vi höra 2 sparkar! Nu vet vi att det inte är en godismage jag bär runt på i alla fall som jag varit övertygad om vid flera tillfällen.

Tisdag 28/9 (v.16+0)

Idag kom min första gravid-tidning. Man fick den gratis om man blev medlem på www.familjeliv.se. Dessutom så köpte jag mitt första mammaplagg i helgen. En pennkjol att ha i blekinge nästa helg när vi ska på 35årsfest. Hoppas att jag hinner forma magen lite mer så att den fyller ut kjolen lite mer än nu. Det börjar mer och mer kännas som på riktigt. Tycker dock att magen ligger lite efter när jag jämför med bilder på andras magar. Antar att jag kommer ifatt förr eller senare.
Första mammaplagget och första gravid/föräldratidningen.

Är galet sugen på vin! Rött som vitt spelar ingen roll. Men det tar ett tag innan jag får ta mig ett glas. Blir inte bättre av att jag ser ett avsnitt av Cougar town som handlar om just vin. Det är bara stå ut, det är värt det i slutändan.

Vecka 17

Ökad svettning är vanligt hos mamman, vilket beror på ökad blodmängd. Många kvinnor blir även täppta i näsan. Vidare kan slidan avge en ökad mängd sekret. Behovet av att kissa ofta bör ha gått över vid det här laget. 

Ditt barn är 11-12cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150g. Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem.Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.
Text och bil lånad från www.gravid.se

Söndag 26/9 (v.15+5)

Slapp huvudvärken igår så jag antar att jag får drass med den idag. Skit också. Tänkte försöka slippa ta tabletter idag också! hoppas dom kan göra något åt det på onsdag. Att dom hittar något som går att "bota".

Det börjar bli ganska spännande med magen. Den syns ju inte så mycket men den känns! Jag kan ligga och trycka på den hur länge som helst! Det är som en hård klump som ligger där inne. Det känns riktigt otroligt att man kan känna det hela. Längtar tills jag känner de första rörelserna!

Magbild vecka 16 (v.15+3)

Ska försöka mig på en bild i veckan tänkte jag. Så här kommer nästa.
15+3
Tagen ganska precis efter frukost. Så det är lite rostbröd i den också och inte bara bebis.

Torsdag 23/9 (v.15+2)

Igår kom kallelsen till ultraljudet! Me Happy! Och tiden behöver vi inte boka om heller, den passade alldeles utmärkt. När det blir får dock bli en överraskning för er.

Kallelsen till ultraljudet

Efter missfallet gick jag med i ett forum för att få lite stöd från folk jag inte kände eftersom vi inte berättade något. Fick extra bra kontakt med 2 tjejer som också fått missfall ungefär samtidigt, den ena blev gravid bara månaden efter och ska snart ha sin lilla. Den andra har och jag har följts åt i kampen hela våren. Det visade sig tillslut att hon också blev gravid i somras, bara några veckor efter mig. Idag berättade hon att fått missfall igen. Natten till första dagen i vecka 13! Det är ju helt otroligt att sånt ska kunna hända samma person flera gånger, räcker det inte med en gång liksom?Och särskillt när det är så nära. Fostret hade tydligen dött för några dagar sedan bara. Nu är jag alldeles hyper nojig att något ska hända mig och min bebis! Mina tankar går till henne och hennes sambo idag och hade jag trott på böner så hade jag bett för deras skull.

Vecka 16

Ditt barn är 108-116mm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 100g. Nu är barnets armar och ben färdigbildade och lederna fungerar. Skelettet hårdnar i och med att benen förkalkas och denna process kallas ossifikation. Barnet kan nu koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Det är fullt med aktivitet i livmodern, fostret rullar runt, sparkar och gör volter. Ännu kan det vara svårt att känna rörelser då fostervattnet fungerar som en ljud- och rörelsedämpare. Omföderskor kan känna ett litet fladder runt denna vecka. Är det ditt första barn så dröjer det oftast några veckor till innan du känner att det sparkar. 

Det går nu att avgöra barnets kön med hjälp av ultraljud.  Även om man inte är intresserad av könsbestämning kan det vara en bra idé med ett CUB-test.

I fostervattnet finns celler och kemiska ämnen från barnet. Dessa kan fångas upp vid ett fostervattensprov och kan ge viktig information om barnets hälsa.
Text och bild lånad från www.gravid.se

Måndag 20/9 (v.14+6)

Babyboom i mars! Känner nu 3 till som ska ha i mars. Nästan rädd att man inte kommer få plats när det väl är dags. Nä inte riktigt så illa är det men jag inser att man hamnar längre och längre in i dimman. Man faller bort bland alla andra. Jag är väll lite egocentrisk på så sätt. Och nu när jag själv är gravid kan jag ju faktiskt vara glad för andras skull på riktigt. Vi har väll satt oss lite på pottan själva också genom att inte säga något. Nu blir vi liksom "jasså ni också" även om vi skulle vara beräknade först, om någon förstår vad jag menar. Vet inte hur länge vi kommer vänta innan vi "outar" oss, om det blir efter UL eller vad vi gör. Kan ju vara bra att vara säker på sin sak innan man skriker ut det. Vi vet ju fortfarande inte fullt ut om bebisen mår bra och är som den ska fast att magen verkar växa.

Vi har i alla fall berättat för Andreas pappa nu. Vi var iväg och åt middag med honom i helgen och det gick jätte bra! Det var ju som med alla andra som vet frågor om hur det kommer gå för mitt studerande, men det är sånt man får räkna med i vår situation.

Alla är dessutom övertygade om att det kommer bli en pojke. Hur kan man vara det? Det är ju inte något som går i arv, eller? Och om man räknar bakåt så finns det fler flickor på min sida och ungefär lika på Andreas sida. Men det handlar ju ändå inte om det. Det är helt vanlig evolution, bäste spermie vinner! Sen att x-spermier är uttåligare och att y-spermier är snabbare generellt sett kan göra skillnad, men mer än så tycker jag nog inte att vi spekulerar. Jag vill ha en bebis, en mänsklig sådan så är jag nöjd. Där är jag och Andreas överrens. Om inte tidigare så får vi veta i mars vad det blir för kön.

Fredag 17/9 (v.14+3)

Idag har varit en sån där dag då jag har varit helt övertygad om att det inte finns något i magen mer än organ och tarmar. Men jag antar att det hör till, Alla jag har pratat med som har vart gravida har känt lika dant. Men det är otroligt jobbigt, för tänk om.

Onsdag 15/9 (v.14+1)

Vi ska på fest i början av oktober, fest med lite finare klädsel vilket innebär att jag har inget att ha på mig. Dels för att jag äger kanske 2 klänningar och dels för att jag kommer blir "tjock" tills dess. Dessutom så vet jag inte hur stor jag kommer att hunnit bli så jag vet inte om jag ska satsa på mammakläder eller och jag bara ska köpa någon storlek större. Ågren! Har i alla fall en idé om vad jag vill ha så det blir till att dra ut på stan och leta järnet. Annars mår jag bra, huvudvärken kommer och går hela tiden men jag hoppas att det inte är något allvarligt. Hade det var järnbrist tycker jag att jag borde ha ont hela tiden så jag avvaktar ett tag till.

Magbild vecka 15 (v.14+0)

Första magbilden. Det har inte hänt så mycket men jag bjuder på den ändå!
v.14+0

Vecka 15

Ditt förstorade hjärta har nu en 20 % högre kapacitet, allt för att klara syretillförseln till dig och barnet. Runt vecka 15 kan man utföra fostervattensprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar, som Downs syndrom. 

Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar täckas av lanugohår, mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen. 

Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska.
Texk och bild lånad från www.gravid.se

Torsdag 9/9 (v.13+2)

Om man tittar på tätheten av mina inlägg i den här bloggen kan man dra slutsatsen att jag är lite lugnare nu jämfört med tidigare i graviditeten. Dessutom så har man vant sig lite nu och mina närmsta är invigda i min hemlighet. Det är inte riktigt lika overkligt längre även om det fortfarande är overkligt. Antar at det kommer bli lite annorlunda när magen börjar växa ordentligt. Nu ser man ju inte att jag är gravid om man inte vet det.

Vecka 14

Du bör känna dig mindre trött än i inledningen av graviditeten för nu har dukommit till graviditetens andra tredjedel, och många av besvären från första tiden försvinner. Det är mycket möjligt att du börjar må fantastiskt bra. Äntligen ser du gravid ut

Eftersom hormonet progesteron ökat starkt den sista tiden kan du nu få trög mage. Progesteron får musklerna att slappna av. Trycket från den växande livmodern påverkar även den tarmen och hämmar dess arbetstakt. En enkel lösning på detta kan vara att dricka extra mycket vatten och äta fiberrik kost. En mörk strimma kan synas mitt på magen, den kommer förmodligen att blekna efter att barnet är fött. Bröstvårtorna och vårtgårdarna börjar också mörkna. Livmodern är stor som en grapefrukt. 

Ditt barn är nu 12 veckor gammalt och 80-93mm långt från huvud till stjärt. Vikten är nästan 25g. Fostret växer nu mycket snabbt och de inre organen mognar. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handlederna, händer, fingrar, ben, knän och tår. 

Nervsystemet har börjat fungera. Ögonlock och naglar fortsätter att utvecklas. Ögonbryn börjar framträda på barnet och det börjar växa hår på huvudet. Nu går det att höra barnets hjärta med ett ultraljudsinstrument. Barnet dricker av fostervätskan och kan kissa. Nu får det all sin näring från moderkakan, som även producerar viktiga hormoner.

Barnet tränar in- och utandning som en förberedelse för livet utanför livmodern. Men den använder inte sina lungor i sin vattenfyllda värld, eftersom barnet får syre direkt från dig via navelsträngen och moderkakan.
Text och bild lånad från www.gravid.se

Onsdag 1/9 (v.12+1)

Jag vet att det är lite tidigt men jag har redan börjat drömma mig bort bland barnvagnarna. Andreas har inte tillåtit mig att åka och känna på dem än så jag sitter och kollar på nätet. Just nu lutar det åt en Emmaljunga Mondial duocombi i färgen Creme letherette
Emmaljunga Mondial duocombi, färg Creme letheretteEmmaljunga Mondial Duo Combi, Creme letherette
Måste provköra och så innan något bestäms, men den här uppfyller alla mina krav och lite till. Kan inte hitta någon annan som ens är i närheten!

RSS 2.0