Magbild vecka 30 (v.29+2)

Bara 10 veckor kvar...
v.29+2

Renovering dag 21 / Torsdag 30/12 (v.29+1)

Nu är jag hemma igen. Har kanske inte talat om att jag ens varit borta. I tisdags åkte jag till min mormor och morfar i Värmland. Mormor fyllde 70, så jag, mamma och min moster tog en tripp dit. Det var skönt att komma bort ett par dagar även om jag inte kunde slappna av på grund av att inte veta vad som händer hemma. Men jag behövde inte vara så orolig för under tiden jag var borta hände det inte allt för mycket på köksfronten. 2 skåp flyttades och skruvades fast i väggen, spisen hamnade på sin plats, fast utan el så om vi vill använda den får vi flytta den igen, rörmokaren skulle ha kommit men har tydligen inte gjort det till både min och Andreas besvikelse. Men men, inget att göra åt. På söndag tänkte jag nog åka till IKEA med pappa och hämta luckor, hyllor och beställa bänkskivan som vi äntligen bestämt oss om (tror jag). Och på onsdag ska vi fixa kakel.

Bebisen sprattlar och har sig. Det är fortfarande revbenen som tar stryk så han verkar inte ha vänt på sig. Sånt gillar vi, inte sparkarna på revbenen utan att han ligger åt rätt håll. Hoppas bara han ligger kvar så tills det är dags. Den mörka randen på magen (Linea Nigra) dök upp för ett par veckor sedan också och blir bara tydligare och tydligare. Jag känner även av att han har hicka nästan dagligen.

Imorgon är det nyårsafton. Den kommer spenderas i sällskap med Johnny och Vera samt Aeris i sann gammal vana. Det blir en relativt lugnt kväll tror jag, det är ju bara männen som får förtära alkohol då båda damerna är havande. Det är en mysig tradition vi skaffat oss, härligt att veta att man alltid har något att göra på nyår och några att umgås med. Jag gillar't!

Vecka 30

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC. 


Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

Text och bild lånad från www.gravid.se

Magbild vecka 29 (v.28+1)

v.28+1

Renovering dag 17

Jag ber om ursäkt i förväg för det här inlägget.

Det står rätt still just nu. Alkohol inmundigades på julafton och därför kom inte vår snickare, tillika Andreas far, hit igår. Pappa var här och spacklade samt slipade väggen, satte upp väv och skruvade ihop alla överskåp. Nu är han på väg hit igen för att sätta upp lite väv till och dra all el som ska fixas.

Jag vill bara få det här klart. Vi behöver an slagborr, pappa har en men den behöver han i jobbet. Andreas pappa har en, men den vet han inte vart den är. Pappa jobbar på måndag och kan med andra ord inte låna ut sin så det lär inte komma upp några skåp då heller. Diskbänken står fortfarande lutad mot väggen så vi har inget vatten och det står saker överallt. Jag blir så förbannat frustrerad över att inte kunna göra något själv! Jag vill bara gråta och rymma hemifrån ett tag. Men om jag gör det kommer det hända ännu mindre. Jag har blivit som någon pådrivare som ingen lyssnar på. Vad jag än säger så ignoreras det.

Vi ska flytta på spis och fläkt så vi måste dra om rören till skorstenen, Sotaren har sagt hur han vill ha det, gör vi så kommer vi få en lös list i taket. Andreas pappa vill undvika den lösa listen och göra på ett annat sätt. ett sätt som sotaren inte godkänt. Det nervösa sammanbrottet är nära. Rörmokaren, tillika en "polare" till Andreas pappa, har fortfarande inte varit här och kollat hur han ska göra och vad han behöver för att göra det för att flytta diskbänken. 

Det är mycket som hänger på att en viss person tar sitt ansvar och gör klart vad han tagit på sig. Men det verkar inte hända den närmsta tiden.

Andreas blir arg när han inte förstår vad jag menar, vilket gör mig irriterad och så bråkar vi. Han jobbar hela tiden och är galet trött vilket gör honom grinig, vilket han inte inser själv vilket gör mig irriterad vilket gör att vi bråkar. Vi har inte ens en dag i veckan tillsammans och all tid han inte är på jobbet så bråkar vi.

Vilken fantastisk jul vi har haft!
Har du orkat ner hit så förlåt återigen för gnället...

Onsdag 22/12 (v.28+0)

Vad ska jag göra nu då? Hade en julklapp jag var tvungen att fixa med och det lilla akvariet var i akut behov av en rengöring. Nu är jag klar med det, så vad ska jag hitta på? I köket ligger snart allt golv på plats och jag har ställt upp en ynklig liten julgran i sovrummet, tyvärr fungerade inte ljusslingan så jag måste köpa reservlampor imorgon.

I morse vaknade jag av den mest brutala och traumatiska drömmen någonsin. Den handlade om missfall och död och det var blod överallt. Vaknade gråtandes och var tvungen att ringa Andreas som fick lugna mig. Tur att jag har en snäll bebis som puffade lite för att visa att han fortfarande var vid livet.

Drar snart hem till svärföräldrarna för att få i mig lite middag. Vi har inget vatten i köket och jag orkar inte krångla. Ska få med mig svärfar också men han får bygga klart det skåpet han håller på med först.

Vecka 29

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig. 

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.
Text och bild lånad från www.gravid.se

Renovering dag 12

Nu har vi snart ett golv på plats. Förhoppningsvis så ligger allt på plats imorgon, diskbänken måste flyttas för att det ska kunna bli klart. Rörmokaren kommer förhoppningsvis och kollar vad som ska göras imorgon och sen om vi har tur så ordnar han det i mellandagarna. Sen lär det nog inte hända så mycket mer på ett par dagar. Skåpen vet jag inte när vi ska sätta upp och kakel är inte ens bestämt än.
Han som gör allt har förhoppningen om att allt är klart till nyår men jag tvivlar ordentligt på det. Möjligen att allt är klart i februari. Möjligen. Men han tänker ju inte på allt runt omkring, typ socklar, väv och målning på väggar, passbitar och annat småpyssel som ska göras. Jag har blivit lovad att det ska vara klart till förlossningen. Jag tänker hålla det emot dem. Då ska även hallen vara helt klar, med dörrfoder, socklar och hela baletten. Gnällig? Jag? Nä....

Men vi har i alla fall valt ett fint golv!

Måndag 20/12 (v.27+5)

Mina revben får inte längre plats! Hur ska det här gå?

Var hos MVC idag. Alla värden var fortfarande superfina. Vi fick även höra rena hjärtljud, tidigare har det bara varit pulserandet i navelsträngen. Hon kände även efter hur han låg, just nu låg han med huvudet neråt och rumpan under mina vänstra revben. Vilket var jätte bra, men det var inte säkert att han skulle ligga kvar så, han har ju ändå ett tag på sig att snurra runt lite till. SF-kurvan såg utmärkt ut så det var ett bra besök. Nu när man "vet" hur han ligger är det roligare med sparkarna, man kan gissa vad det är man känner på ett annat sätt.

Dessutom får jag inte ner maten ordentligt längre heller. Det är som om det tar stopp och så ligger allt i bröstet och halsen på mig. Det kommer varken upp eller ner. Bara ligger där och trycker. Vilket gör att jag mår illa och har ont. Men jag antar att man måste lida lite i alla fall, det kan ju inte bara gå som en dans på rosor.

Magbild vecka 28 (v.27+2)

Veckans mage
v.27+2

Renovering dag 8

Det är total kaos här hemma! Det som finns i mitt kök är en spis, ett kylskåp och en diskbänk. Golvet ligger i vardagsrummet tillsammans med dom nya stommarna till köket. Underlaget är inte klart så det nya golvet kan inte läggas in. Taket är inte målat. Väven är inte uppsatt så väggarna kan inte målas.

Fan vad jag hatar när folk tar på sig att göra saker och sen inte gör dem!

Vi bad om hjälp att ta ner väggen, inte riva och bygga hela köket och lägga golvet, det tog han på sig själv. Men det funkar då inte att sitta hemma och göra ingenting för att man inte har lust! Mitt tålamod håller verkligen på att ta slut. Varje dag är det ett nytt irritationsmoment. Ska bli skönt att rymma 3 dagar i mellendagarna.

Sluta prata över huvudet på mig och inse att det faktiskt är mitt och Andreas kök du bygger och att det är vi som bestämmer, inte du! Du ska lyssna på oss och inte tvärt om.

Den stress och ångest jag känner är inte bra för varken mig eller bebis. Dessutom är jag extremt utmattad! På nätterna får jag inte sova pga sendrag, kramp, sparkande bebis och bökig sambo, på dagarna måste jag tyvärr precis som alla andra jobba. Blir till att ta mig en lur nu på eftermiddagen. Om jag nu hittar någonstans att sova...

Vecka 28

Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut

Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs. 

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.
Text och bild lånad från www.gravid.se

Renovering dag 5

Första inlägget som inte handlar om graviditeten. Känns konstigt, det här har ju vart min bebis-blogg ju!
Vi håller på att slita ut vårt kök och lite till. I vårt vardagsrum har vi byggt en halvvägg med en skiva på, denna kallas "baren". På ena sidan av baren har vi soffa och tv och på den andra sidan står vårt matsalsbord. Sen kommer en vägg till köket, den väggen ska bort så att allt blir ett enda stort öppet utrymme. Hittills har vi avklarat:
Dag 1
Täckning av dörröppningar och borttagning av lister.

Dag 2
Rivning av väggen mellan kök och matplats.

Dag 3
Rivning av köket.

Dag 4
Spackling av taket

Dag 5
Spackling av taket.

Förhoppningsvis blir taket målat och klart imorgon och planen är att golvet ska ligga på plats i helgen. Pappa och jag tänkte även åka till IKEA på lördag och köpa stommar och sånt. Sen får vi se när vi får upp dem.

Måndag 13/12 (v.26+5)

Tack för de fina kommentarerna ni gett mig de senaste dagarna, de värmer så!

Tyvärr kom paniken i morse. Första toabesöket för dagen och pappret blir rosa. Trodde allt var över igen. Tankarna började snurra i huvudet, Sparkade han igår kväll som han brukar? Nä, jag kan inte komma på att jag känt något igår kväll. Har jag känt något nu på morgonen? Nä inte vad jag kan komma på där heller. Har jag inte lite ont också? jo, jag tror nog det. FAN FAN FAN!! Rusar tillbaka till Andreas som är lugn som en filbunke, talar om för mig att jag inte gjort något som kunde ha skadat den lille. Då kom sparkarna igång också. Andreas kunde känna dom så de var ordentliga.
Kunde inte koncentrera mig på luciatåget eller få ner pulsen på hela morgonen. Andra toabesöket verkar allt okej, ringer BM ändå för att vara säker. Hon trodde inte att det var någon fara, troligen en slemhinna/blodkärl som brustit bara, fortsatte det eller blev värre skulle jag åka iväg akut och kolla upp det. 

Resten av dagen har varit lugn, Han har sparkat precis som han brukar och det har inte varit några mer oroligheter. Inget sånt där skit mer nu, Tack!

Välkommna hit!

Då var det dags! Pulsen är på topp nu inför publiceringen av detta inlägg. Vi får se hur många som hittar hit.

En del detaljer återstår fortfarande att fixa till med designen, så om det är något ni reagerar på, släng bara iväg en kommentar så ska jag (Andreas, rättare sagt) fixa det så fort som möjligt.

Det har hänt en del sedan den här bloggen startades, så om man vill ha hela storyn bör man börja från början, klicka bara här och ta er vidare därifrån om ni är intresserade. Det är okej att inte orka, det är en del att läsa och inte heller så himla roliga saker alla gånger. Det går egentligen lika bra att bara hoppas på tåget här.

Trevlig läsning allihop!

Magbild vecka 27 (v.26+1)

v.26+1
Det växer så det knakar. Nästan i alla fall...

Vecka 27

Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedelDin mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade. 

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildasNu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanför livmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

Tisdag 7/12 (v.25+6)

Börjar inse lite själv hur fånigt det är med att dölja könet på den lill*. Det är ju inte direkt så att att vi döljer det om någon frågar, så varför ska jag inte tala om det här? Dessutom så lär jag snart börja slänga upp bilder på allt vi köper och då lär det säkert bli uppenbart. I mars (förhoppningsvis) dyker det upp ytterligare en grabb i vår familj. Namn är dock inte bestämt än.

Fredag 3/12 (v.25+2)

Börjar känna mig lite dum faktiskt. Jag hade ju tänkt att den här bloggen skulle bli min officiella när vi hade vart på UL. Men Andreas skulle hjälpa mig med designen först. Det har dock inte riktigt blivit av. Och nu har det gått så länge att jag borde ha "outat" mig för länge sedan. Kanske ska göra det till en grej och inte "outa" mig alls istället. Men jag vill faktiskt det. Det känns jätte konstigt att träffa folk som inte vet än. Det är så många som jag vill berätta för! Det är ju inte direkt så att det inte syns, men man träffar ju inte vissa så ofta.

Magbild vecka 26 (v.25+2)

v.25+2

Vecka 26

Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar dulagra fett kring bröst och höfterGraviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen. 

Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900gRyggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.
Text och bild lånad från www.gravid.se

RSS 2.0